ISUDB - Anul european al voluntariatului
Logo
RSS Feed
formare perfectionare paramedici
fii pregatit platforma națională de pregătire pentru situații de urgență
logo descarcare app store
logo descarcare google play
ghid avizare - autorizare
PAAR
Colegiul National de Afaceri Interne
Schengen
arson
Ziua Internationala pentru Reducerea Dezastrelor Naturale
DGA
Ghid DGA
Ghid Informare DGA
adobe reader Anumite documente de pe acest site necesita descarcarea Adobe Reader © pentru vizualizare.

Anul European al Voluntariatului 2011

Voluntariat

Legea Voluntariatului


VOLUNTARIATUL

Voluntariatul este activitatea de interes public desfasurata din proprie initiativa de orice persoana fizica, în folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala. Activitatea de interes public este activitatea desfasurata în domenii cum sunt: asistenta si serviciile sociale, protectia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învatamânt, stiintific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protectie a mediului, social si comunitar si altele asemenea.
Daca vrei sa te oferi voluntar pentru o organizatie de caritate trebuie sa ti cont de cativa factori elementari.
Primul lucru la care trebuie sa te gandesti este ce ai putea sa oferi, cu ce ai putea sa fii de ajutor. Un alt aspect la care trebuie sa ta gandesti atunci cand vrei sa te alaturi unei organizatii de caritate este ce ti-ar placea sa faci. A fi voluntar nu inseamna sa faci numai lucrurile la care esti bun ci si ceea ce ti-ar placea sa faci.
Avantajele celor care desfasoara activitati de voluntariat variaza de la satisfactia personala, la dobandirea de experienta in viitorul domeniu de activitate, la familiarizarea cu diferite sisteme operationale si cu institutii si/sau structuri organizationale, la crearea de prietenii si contacte profesionale utile pana la gasirea unui loc de munca pe baza experientei dobandite ca voluntar. Exista multe site-uri care ne-ar putea ajuta sa ne inscriem intr-o astfel de organizatie, dar totul depinde de noi, daca vrem cu adevarat sa ne implicam in astfel de actiuni.

Ce inseamna Anul European al Voluntariatului?

Anul 2011 a fost declarat Anul European al Activitatilor de Voluntariat care Promoveaza Cetatenia Activa prin Decizia Consiliului Uniunii Europene Nr. 15658/09 din 24 noiembrie 2009 privind Anul european al activitatilor de voluntariat care promoveaza cetatenia activa; 2011, pe scurt Anul European al Voluntariatului 2011 (AEV 2011).

AEV2011 se deruleaza sub sloganul: Ofera-te voluntar! Schimba ceva!

Principalele argumente care au stat la baza acestei decizii bazate pe documente si politici europene existente pot fi sumarizate astfel:

 1. Incurajarea cetateniei active constituie un element cheie pentru consolidarea coeziunii si pentru dezvoltarea democraţiei;
 2. Voluntariatul reprezintă una dintre componentele esenţiale ale cetăţeniei active şi democraţiei, care concretizează valori europene, precum solidaritatea şi nediscriminarea şi care contribuie prin aceasta la dezvoltarea armonioasă a societăţilor europene;
 3. Activităţile de voluntariat constituie o experienţă bogată de învăţare, facilitează dezvoltarea de capacităţi şi competenţe sociale şi contribuie la solidaritate;
 4. Activităţile de voluntariat sunt benefice pentru voluntar ca individ, pentru comunităţi şi societate în întregul ei şi reprezintă un mod de a aborda nevoile şi provocările umane, sociale, intergeneraţionale şi de mediu.

Scopul general al anului european este acela de a încuraja şi sprijini - îndeosebi prin schimburile de experienţă si de bune 7practici - eforturile depuse de Comunitate, de statele membre, de autorităţile locale şi regionale pentru a crea la nivelul societăţii civile condiţii favorabile voluntariatului în Uniunea Europeană (UE) si pentru a spori vizibilitatea activităţilor de voluntariat în UE.

Obiectivele AEV2011

 1. Depunerea de eforturi in favoarea crearii unui mediu propice voluntariatului in UE – pentru a instaura voluntariatul ca parte din promovarea participarii civice si a activitatilor interpersonale intr-un context comunitar si pentru a inlatura obstacolele administrative si juridice existente din calea activitatilor de voluntariat, dupa caz si acolo unde este necesar;
 2. Abilitarea organizatorilor de activitati de voluntariat sa amelioreze calitatea activitatilor de voluntariat – pentru a facilita activitatile de voluntariat si a ii ajuta pe organizatori sa puna in aplicare noi tipuri de activitati de voluntariat si pentru a incuraja activitatea in retea, mobilitatea, cooperarea si sinergiile din cadrul societatii civile si intre aceasta si alte sectoare intr-un context comunitar;
 3. Recunoasterea activitatilor de voluntariat – pentru a incuraja stimularea adecvata a cetatenilor, a societatilor si a organizatiilor de promovare a voluntariatului si a dobandi recunoasterea voluntariatului la nivelul UE si in statele membre de catre responsabilii politici, organizatiile societatii civile, institutiile publice, sectorul educatiei formale si nonformale si de catre angajatori pentru aptitudinile si competentele dobandite prin intermediul voluntariatului;
 4. Cresterea gradului de sensibilizare cu privire la valoarea si importanta voluntariatului – pentru a spori gradul general de sensibilizare cu privire la importanta voluntariatului ca o expresie a participarii civice care contribuie la preocuparile comune ale tuturor statelor membre, precum dezvoltarea armonioasa a societatii si coeziunea sociala.

Anul European al Voluntariatului 2011 se va ghida dupa urmatorul principiu director: adeziunea, mobilizarea la scara larga si participarea activa a societatii civile si a altor parti interesate. Se va urmari corelarea actiunilor dedicate AEV 2011 cu alte evenimente marcate pe parcursul anului 2011 cum sunt Anul International al Tineretului si aniversarea a 10 ani de la Anul International al Voluntariatului marcat in 2001.

Anul European al Voluntariatului 2011 va avea trei niveluri de actiune:

 1. Nivelul european - care cuprinde actiune de amploare la scara europeana organizate de institutiile europene abilitate si de Alianta organizatiilor societatii civile;
 2. Nivelul national - care cuprinde actiuni gestionate deorganismele nationale de coordonare desemnate de fiecare stat membru;
 3. Nivelul local - care cuprinde actiuni initiate de organizatii neguvernamentale, institutii publice, institutii de invatamant, grupuri informale, companii si alti actori inbretesati sa deruleze

AEV2011 in Romania

Contextul national. Miscarea de voluntariat din Romania s-a dezvoltat constant in ultimii 20 de ani. Anul International al Voluntariatului 2001 a dat un impuls extraordinar acestei dezvoltari prin adoptarea Legii Voluntariatului, o forma de recunoastere publica de care aceasta miscare avea nevoie pentru a merge mai departe. Clarificarea si armonizarea cadrului legislativ este una dintre prioritatile Romaniei in cadrul AEV 2011.

Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana miscarea de voluntariat a resimtit diminuarea semnificativa a finantarilor externe care sustinusera dezvoltarea sectorului nonprofit in general si a voluntariatului in special. Retragerea unor finantatori traditionali de pe piata romaneasca a lasat actorii dedicati dezvoltarii voluntariatului cu resurse semnificativ diminuate si o capacitate relativ redusa de a accesa fondurile europene disponibile, capacitate datorata in mare masura lipsei de masuri de sprijin din partea statului roman care nu acorda facilitati de cofinantare pentru fondurile europene atrase de diferiti actori si nici posibilitatea recuperarii TVA, cheltuiala neeligibila la nivelul majoritatii fondurilor europene disponibile.
Definirea unui rol clar, specific si activ al statului in relationarea cu sectorul nonprofit si in sprijinirea dezvoltarii sustenabile a miscarii de voluntariat este o alta prioritate nationala pentru AEV 2011.

Un domeniu in care miscarea de voluntariat din Romania este deficitara, in comparatie cu alte state europene, este monitorizarea activitatii de voluntariat si colectarea de date statistice cu privire la starea sectorului de voluntariat, dimensiunea miscarii de voluntariat, caracteristicile voluntarilor si ale activitatilor derulate de acestia si impactul implicarii voluntarilor in comunitate.
Dezvoltarea infrastructurii pentru voluntariat si crearea unor mecanisme clare si sustenabile de masurare a voluntariatului reprezinta alte doua prioritati nationale pentru AEV 2011, urmarind includerea miscarii de voluntariat in sistemele publice de colectare a datelor, dupa modele aplicate international, astfel incat sa permita colectarea de date comparabile la nivel european si international.

Organizarea de actiuni de voluntariat care sa sublinieze impactul pe care aceasta miscare il poate avea pentru comunitatile locale si pentru persoanele care se implica voluntar este o alta prioritate nationala, prin aceasta dorindu-ne o constientizare cat mai extinsa a publicului larg cu privire la valoarea voluntariatului pentru comunitatea locala, cu privire la beneficiile la nivel individual ale celor care se implica voluntar si cu privire la potentialul voluntariatului ca forma de responsabilitate sociala care poate fi asumata, in aceasta forma, atat la nivel individual cat si la nivel institutional.
O alta prioritate nationala o reprezinta recunoasterea corespunzatoare a valorii voluntariatului pentru Romania, prioritate sub care se vor inscrie actiuni de comunicare si recunoastere publica a voluntarilor si actiunilor lor precum si realizarea unui sistem de recunoastere a competentelor dobandite prin activitati de voluntariat.


HOME

Romania Sigura
Program de audiente I.S.U. DB.
Inspector sef Desemnat Inspector sef LUNI
10:00 - 12:00
Prim adjunct Împuternicit Prim-adjunct inspector sef MARTI
10:00 - 12:00
Adjunct Adjunct inspector sef MIERCURI
10:00 - 12:00
Purtator de cuvant
Purtator de cuvant Lt.col. Eduard Telea 0722743485
irp@isudb.ro
Program avizare-autorizare
MARTI: 10.00 - 18.00
JOI: 08:00 - 16:00
Nu se percep taxe pentru avizele si autorizatiile emise.
Informatii Utile
Nu tremur la cutremur

autocontrol locuinta

Reguli de pregatire, protectie, comportare si actiune in caz de cutremur

13 Septembrie

28 Februarie