ISU Dambovita - Ziua Protectiei Civile din Romania
ISUDB

formare perfectionare paramedici
Descarcă din App Store
Descarcă din Google Play
difuzarea de mesaje pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență
fii pregatit platforma națională de pregătire pentru situații de urgență
logo descarcare app store
logo descarcare google play
ghid avizare - autorizare
Colegiul National de Afaceri Interne
Schengen
arson
Ziua Internationala pentru Reducerea Dezastrelor Naturale
DGA
Ghid DGA
Ghid Informare DGA
adobe reader Anumite documente de pe acest site necesita descarcarea Adobe Reader © pentru vizualizare.

28 FEBRUARIE - Ziua Protecției Civile din Romania

ZIUA PROTECŢIEI CIVILE. Pe 28 februarie, în fiecare an, aniversăm Ziua Protecţiei Civile din România, dată la care, în anul 1933, prin Decretul Regal nr.468, se aproba "Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene" având ca scop "limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor". Acest moment este considerat data de naştere a protecţiei civile în România.

Aniversată în fiecare an pe 28 februarie, Ziua Protecției civle ne oferă ocazia de a rememora un episod de mare importanță când, prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933, a luat ființă PROTECȚIA CIVILĂ sub denumirea de "apărare pasivă".

Decret Regal din 1933

De la APĂRAREA PASIVĂ la PROTECŢIA CIVILĂ.

Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la "apărare pasivă" la "apărare locală antiaeriană" în 1952 (prin decretul nr.24 din 17 ianuarie 1952), apoi apărarea locală antiaeriană îşi schimbă denumirea în apărare civilă în anul 1978, iar în anul 1994 apare în mod oficial denumirea de "protecţia civilă" (în Legea apărării naţionale nr.45 din 01 iulie 1994).

În octombrie 1996, se aprobă Legea protecţiei civile în care sunt stipulate atribuţiile acestor structuri.

În prezent Protecţia Civilă este reglementată prin Legea nr.481 din 2004. PROTECŢIA CIVILĂ este o componentă a sistemului securităţii naţionale în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora şi asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.

Astăzi atribuţiile protecţiei civile sunt îndeplinite de către Inspectoratul General şi inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă: identificarea riscurilor existente în diferite zone; informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare; organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă; alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului; înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, etc.


Impreuna mai pregatiti

Cu prilejul sărbătoririi celei de-a 87-a aniversări a Zilei Protecţiei Civile din România, în perioada 26 februarie - 04 martie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Basarab I" Dâmboviţa organizează o serie de activităţi ce se vor desfășura sub sloganul "Împreună mai pregătiți!", după cum urmează:

  • în perioada 26 februarie - 04 martie, între orele 10:00 - 14:00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Basarab I" Dâmboviţa organizează "Ziua Porţilor Deschise" atât la sediul inspectoratului, cât şi în toate subunităţile din judeţ, unde va fi prezentată tehnica şi echipamentele utilizate pentru diferite tipuri de intervenţie.
  • desfăşurarea unor lecţii deschise şi exerciţii de evacuare în caz de cutremur/incendii la mai multe unităţi de învăţământ din judeţ;
  • organizarea unor puncte de informare preventivă cu tematică de protecţie civilă şi desfăşurarea de exerciţii demonstrative de stingere, descarcerare şi acordare a primului ajutor, în zonele cu public numeros;
  • afişarea materialelor de informare preventivă la sediile primăriilor, centrele de informare a cetăţenilor, în zonele de manifestare a tipurilor de risc, respectiv diseminarea indoor/outdoor a mesajului preventiv, cu implicarea autorităţilor locale;
  • angrenarea Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență pentru a desfăşura activităţi preventive şi exerciţii demonstrative de stingere a incendiilor, în rândul comunităţilor din care fac parte;
  • în data de 28 februarie, la sediul inspectoratului va fi organizat un ceremonial militar în cadrul căruia vor fi prezentate mesajele autorităţilor cu ocazia Zilei Protecţiei Civile, precum și festivitatea de avansare în gradul următor, înainte de termen, a cadrelor militare care au obținut rezultate foarte bune în activitate. La finalul evenimentului, participanților le va fi prezentată tehnica de intervenție din dotarea subunității de reşedinţă (Detaşamentul de pompieri Târgovişte), urmată de câteva execiții demonstrative a pompierilor târgovișteni.

Prin aceste activităţi se urmăreşte educația pentru o mai bună pregătire a populaţiei la dezastre, prin cunoaştrea modalităţilor de comportare şi acţiune în cazul producerii acestora, să fim, aşa cum spune şi sloganul - "Împreună mai pregătiți".


Ziua Protectiei Civile din Romania

28 februarie Ziua Protecției Civile din Romania.

1 Martie Ziua Internațională Protecției Civile.

Pliant Cutremur

Pliant Modul de comportare la dezastre

Pliant Dezastrele lovesc din senin

Pliant Fenomene meteo periculoase

Pliant Incendiul


HOME

Informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 din Romania

PROGRAM AUDIENȚE I.G.S.U.

PROGRAM AUDIENȚE I.S.U.DB
IS Inspector sef
Lt.col. Florea Cristian
LUNI
10:00 - 12:00
Prim adjunct Prim-adjunct
Col. Hantăr Alfred
MARTI
10:00 - 12:00
Adjunct Adjunct
Col. Dincă Cezar
MIERCURI
10:00 - 12:00

BULETINE / COMUNICATE DE PRESĂ

Cont Donații Ucraina

PROGRAM AVIZARE și/sau AUTORIZARE
LUNI, MIERCURI, JOI SI VINERI: 08:30 - 16:30
MARTI: 08:30 - 18:30
Nu se percep taxe pentru avizele si autorizatiile emise.
Documentatia tehnica in format electronic poate fi depusa la adresa: avizare.autorizare@isudb.ro

Proiect Viziune 2020 I

INFORMAȚII UTILE
Nu tremur la cutremur

Romania Sigura

13 Septembrie

28 Februarie