ISU Dambovita - Ziua Protectiei Civile din Romania
ISUDB

formare perfectionare paramedici
Descarcă din App Store
Descarcă din Google Play
difuzarea de mesaje pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență
fii pregatit platforma națională de pregătire pentru situații de urgență
logo descarcare app store
logo descarcare google play
ghid avizare - autorizare
Colegiul National de Afaceri Interne
Schengen
arson
Ziua Internationala pentru Reducerea Dezastrelor Naturale
DGA
Ghid DGA
Ghid Informare DGA
adobe reader Anumite documente de pe acest site necesita descarcarea Adobe Reader © pentru vizualizare.

28 FEBRUARIE - Ziua Protecției Civile din Romania

ZIUA PROTECŢIEI CIVILE. Pe 28 februarie, în fiecare an, aniversăm Ziua Protecţiei Civile din România, dată la care, în anul 1933, prin Decretul Regal nr.468, se aproba "Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene" având ca scop "limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor". Acest moment este considerat data de naştere a protecţiei civile în România.

Aniversată în fiecare an pe 28 februarie, Ziua Protecției civle ne oferă ocazia de a rememora un episod de mare importanță când, prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933, a luat ființă PROTECȚIA CIVILĂ sub denumirea de "apărare pasivă".

Decret Regal din 1933

De la APĂRAREA PASIVĂ la PROTECŢIA CIVILĂ.

Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la "apărare pasivă" la "apărare locală antiaeriană" în 1952 (prin decretul nr.24 din 17 ianuarie 1952), apoi apărarea locală antiaeriană îşi schimbă denumirea în apărare civilă în anul 1978, iar în anul 1994 apare în mod oficial denumirea de "protecţia civilă" (în Legea apărării naţionale nr.45 din 01 iulie 1994).

În octombrie 1996, se aprobă Legea protecţiei civile în care sunt stipulate atribuţiile acestor structuri.

În prezent Protecţia Civilă este reglementată prin Legea nr.481 din 2004. PROTECŢIA CIVILĂ este o componentă a sistemului securităţii naţionale în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora şi asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.

Astăzi atribuţiile protecţiei civile sunt îndeplinite de către Inspectoratul General şi inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă: identificarea riscurilor existente în diferite zone; informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare; organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă; alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului; înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, etc.


Impreuna mai pregatiti

Cu prilejul sărbătoririi celei de-a 90-a aniversare a Zilei Protecţiei Civile din România, în perioada 25 februarie - 04 martie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Basarab I" Dâmboviţa organizează o serie de activităţi cu publicul ce se vor desfășura sub sloganul "Împreună mai pregătiți!", după cum urmează:

  • În zilele de 27,28.02.2023 și 01.02.03.03.2023, subunitățile de intervenție ale inspectoratului îşi vor deschide porţile, în cadrul acţiunii „Ziua Porţilor Deschise”, prilej cu care cei interesaţi vor avea posibilitatea de a cunoaşte îndeaproape tehnica de intervenţie din dotarea pompierilor dâmbovițeni, cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiunile de salvare, precum și modul de utilizare a acesteia.
  • În zilele de 26,27,28.02.2023 și 01.02.03.03.2023, Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul localităţilor din județul Dâmbovița, vor desfăşura activităţi preventive şi exerciţii demonstrative de stingere a incendiilor, în cadrul comuntăţii din care fac parte.
  • În zilele de 27,28.02.2023 și 01.02.03.03.2023, vor avea loc acțiuni teoretice și practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor și modul de comportare specific tipurilor de risc generatoare de situaţii de urgenţă în 20 de unități de învățământ din judeţ. Elevii vor fi ajutaţi să conştientizeze tehnicile de acordare a primului ajutor, să-şi creeze un spirit preventiv, să cunoască şi să exerseze modul de comportare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă;
  • În perioada 25.02-04.03.2023, va fi reluată Campania naţională de informare preventivă „Nu tremur la cutremur", unde serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă vor distribui materiale suport. Acţiunile inspectoratului pentru situaţii de urgenţă vor urmări să atragă atenţia, în special, asupra modului de comportare al cetăţenilor în situaţia producerii unui seism.
  • În ziua de 26 februarie 2023, se vor desfășura activități de informare preventivă la obiectivele de cult, în localitățile Târgoviște, Răzvad și Moreni;
  • În ziua de 01 martie 2023, se va desfășura acțiunea denumită generic "Miercurea sirenelor", în cadrul căreia sunt activate sirenele de alarmare a populației. Populaţia nu trebuie să intre în panică, fiind vorba doar de un exerciţiu prin care se doreşte răspândirea semnificaţiei semnalelor acustice care pot fi transmise prin intermediul sirenelor. În cadrul exerciţiului, vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei.


HOME

Informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 din Romania

PROGRAM AUDIENȚE I.G.S.U.

PROGRAM AUDIENȚE I.S.U.DB
IS Inspector sef
Lt.col. Florea Cristian
LUNI
10:00 - 12:00
Prim adjunct Prim-adjunct
Col. Hantăr Alfred
MARTI
10:00 - 12:00
Adjunct Adjunct
Col. Dincă Cezar
MIERCURI
10:00 - 12:00
Purtator de cuvant Purtător de cuvânt
Slt. Popescu Radu
irp@isudb.ro

BULETINE / COMUNICATE DE PRESĂ

PROGRAM AVIZARE și/sau AUTORIZARE
LUNI, MIERCURI, JOI SI VINERI: 08:30 - 16:30
MARTI: 08:30 - 18:30
Nu se percep taxe pentru avizele si autorizatiile emise.
Documentatia tehnica in format electronic poate fi depusa la adresa: avizare.autorizare@isudb.ro

Proiect Viziune 2020 I

INFORMAȚII UTILE
Nu tremur la cutremur

Romania Sigura

13 Septembrie

28 Februarie

28 Februarie